راهبردهای مقابله با بحران امنیتی استان خوزستان از سال 1384 تا 1400 با تأکید بر حوزه اقتصادی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم سیاسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران

2 استاد، گروه علوم سیاسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران

3 نویسنده مسئول:دانشجوی دکتری جامعه شناسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران

4 دانش آموخته دانشگاه عالی دفاع ملی، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف : مسئله اصلی این تمسئله اصلی این تحقیق بررسی بحران استان خوزستان از سال 1384 تا 1400 با تأکید بر حوزه اقتصادی است. محققین با رویکرد آمیخته، ضمن بهره‌گیری از اسناد، اخذ نظر 5 تن از خبرگان و نرم‌افزار MAXQDA 2020 عوامل اقتصادی بحران را احصا و بعد از تدوین و توزیع پرسش‌نامه به‌صورت هدفمند نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید را احصا و بر اساس آن راهبردهای مقابله‌ای ارائه نمودند. بعد از تقاطع داده‌ها (SWOT)، کارآمد سازی نظام اقتصادی استان از طریق مسئول‌سازی شرکت‌های نفت، پتروشیمی، گاز، صنعت، فولاد، بهره‌گیری از نیروهای بومی متخصص، فعال نمودن کشاورزی صنعتی، انجام اقدامات زیرساختی مؤثر با هدف افزایش سطح رفاهی مردم به‌عنوان راهبرد، نوسازی و بهسازی معابر و مناطق حاشیه‌ای، سامان‌دهی بازارچه‌های مرزی، توسعه همه‌جانبه استان‌ و لحاظ کردن بودجه مکفی و... به‌عنوان راهکار، مبارزه با قاچاق سازمان‌یافته اقتصادی، تکیه بر مسائل داخلی، اختصاص درصدی از فروش نفت و محصولات پتروشیمی برای توسعه استان به‌عنوان الزامات پیاده‌سازی و میزان تقویت بنیه اقتصادی و معیشت مردم، میزان افزایش اشتغال، میزان رفع بیکاری در استان، سنجش به‌کارگیری نیروهای بومی در مراکز نفت، پتروشیمی و... به‌عنوان شاخص‌های کنترل و نظارت مورد شناسایی قرار گرفت. بررسی‌ها نشان داد تمهید مسئولان برای رفع مشکلات اقتصادی استان، بحران امنیتی استان را در حوزه اقدامات ضدامنیتی به حداقل می‌رساند. حقیق بررسی بحران استان خوزستان از سال 1384تا 1400 با تاکید بر حوزه اقتصادی است.
روش: محققین با رویکرد آمیخته، ضمن بهره گیری از اسناد، اخذ نظر 5 تن از خبرگان و نرم افزار MAXQDA 2020 عوامل اقتصادی بحران را احصاء و بعد از تدوین و توزیع پرسش نامه به صورت هدفمند نقاط قوت، ضعف ، فرصت و تهدید را احصاء و براساس آن راهبردهای مقابله ای ارائه نمودند.
یافته ها: بعد ازتقاطع داده ها( SWOT)، کارآمد سازی نظام اقتصادی استان از طریق مسئول سازی شرکت های نفت، پتروشیمی، گاز، صنعت، فولاد، بهره گیری از نیرو های بومی متخصص، فعال نمودن کشاورزی صنعتی، انجام اقدامات زیر ساختی موثر با هدف افزایش سطح رفاهی مردم به عنوان راهبرد، نوسازی و بهسازی معابر و مناطق حاشیه ای ، سامان‌دهی بازارچه‌های مرزی ، توسعه همه‌جانبه استان‌ و لحاظ کردن بودجه مکفی و..به عنوان راهکار، مبارزه با قاچاق سازمان یافته اقتصادی، تکیه بر مسائل داخلی ، اختصاص درصدی از فروش نفت و محصولات پتروشیمی برای توسعه استان به عنوان الزامات پیاده سازی و میزان تقویت بنیه اقتصادی و معیشت مردم، میزان افزایش اشتغال ، میزان رفع بیکاری در استان، سنجش بکارگیری نیروهای بومی در مراکز نفت ، پتروشیمی و.... به عنوان شاخص های کنترل و نظارت مورد شناسائی قرار گرفت .
نتایج: بررسی ها نشان می دهد، تمهید مسولان برای رفع مشکلات اقتصادی استان، بحران امنیتی استان در حوزه اقدامات ضد امنیتی را به حداقل می رساند.

کلیدواژه‌ها