فرایند مقابله با بحران ناشی از زلزله سال 1392 شهر شُنبه بوشهر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه مدیریت بحران دانشگاه جامع امام‌حسین (ع)

2 دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بحران دانشگاه جامع امام‌حسین (ع)

چکیده

در بیستم فروردین ماه 1392 زمین لرزه­ای به بزرگی 6،3 ریشتر شهر شُنبه در استان بوشهر را لرزاند. این زلزله از جمله زمین‌لرزه‌های مهم اوایل دهه 90 شمسی به شمار می­آید. پس از وقوع زلزله شُنبه، نیروهای امدادی در منطقه حاضر شدند و با کمک مردم محلی کار امداد و نجات آسیب­دیدگان آغاز شد. در ادامه، نهادهای مسئول به برنامه­ریزی برای استقرار اسکان اضطراری، اسکان موقت، و بازسازی اقدام کردند. از آنجا که بررسی فرایند و شیوه مدیریت بحران این زلزله حاوی درس­آموخته­های فراوانی است در این تحقیق به شیوه و فرایند مدیریت بحران با تأکید بر مراحل اسکان اضطراری و موقت پرداخته شده است. در همین راستا این تحقیق با استفاده از مشاهده مشارکتی محقق در منطقه زلزله‌زده و حضور میدانی (با حضور در شهر زلزله‌زده شُنبه و مصاحبه با مسئولان و مدیران مسئول در مدیریت بحران) انجام شده است. نتیجه بررسی نشان می‌دهد که مدیران بحران در شهرشُنبه در مرحله آمادگی، پیشگیری، آمارگیری در اسکان اضطراری و ارائه نقشه ساختمانی هماهنگ با اقلیم و فرهنگ منطقه دارای  نقاط ضعف بوده و در زمینه سرعت عمل حضور دستگاه­ها در منطقه، عرضه خدمات امدادی و سرعت عمل در بازسازی بخوبی عمل کرده­اند. شایسته است این نقاط قوت، تقویت، و نقاط ضعفها برطرف شود.

کلیدواژه‌ها


  1. تاجیک، محمدرضا (1384). مدیریت بحران نقدی بر شیوه‌های تحلیل و تدبیر بحران در ایران، فرهنگ گفتمان.
  2. حسینی، حسین؛ جدی، سیدمجید (1385). مدیریت بحران با رویکرد امنیت عمومی. ج اول. تهران، معاونت آموزش ناجا.

3. فاطمی­عقداء، سیدمحمود؛ امیدوار، بابک؛ ظفری، حسین؛ بختیاری، علی (1385). کاهش تأثیرات فاجعه و مدیریت در حوادث طبیعی. همایش سراسری راهکارهای ارتقای مدیریت بحران در حوادث و سوانح غیرمترقبه. زنجان.

  1. داربک، توماس­ای؛ هواتمر، جرالد جی (1383). مدیریت بحران، اصول و راهنمای عملی دولتهای محلی. ترجمه رضاپور.
  2. ناطق­الهی، فریبرز (1379). مدیریت بحران زمین‌لرزه. تهران: پژوهشگاه زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله. تهران: انتشارات وزارت امور خارجه.
  3. سلیمان­زاده، فلاحی (1396). بازخوانی بازسازی شهر لار پس از زلزله سال 1339. مسکن و محیط روستا. بهار 97.

7. امیدوار، بابک؛ عباسی، احمدرضا؛ آقاجانی، محمد؛ ظفری، حسین (۱۳۹۶). بررسی میزان رضایت مردم آسیب‌دیده شهر بروات از بازسازی پس از زلزله سال ۱۳۸۲ بم. مسکن و محیط روستا. ش ۳۶ (۱۵۸): ص ۱۰۳-۱۱۶.